ESMO Congress 2024

De ESMO 2024 was een geslaagd congres met veel resultaten uit studies van Nederlandse bodem.

 

Meteen op vrijdagmiddag presenteerde Marleen Kok (NKI-AvL) de gerandomiseerde fase 2b BOOG 2013-01 TRIPLE-B studie. Een groot deel van de eerste rij was gevuld met mensen die al meer dan 10 jaar geleden betrokken waren bij de opstart van deze studie. De TRIPLE-B laat zien dat de toevoeging van bevacizumab of atezolizumab aan paclitaxel, maar niet carboplatine-cyclofosfamide, geassocieerd is met een betere progressievrije overleving bij patiënten met gemetastaseerde, triple-negatieve borstkanker. Er was geen interactie tussen chemotherapie en de HRD-status. Knap hoe deze studie volbracht is, snel geanalyseerd -de database lock was begin augustus (!)- en antwoord geeft op een relevante vraag. Gefeliciteerd aan het hele studieteam!

 

Tijdens de postersessie werden de BOOG 2019-01 TIBET studie door PhD student Niels Guchelaar (ErasmusMC) en de kosten-effectiviteit zijstudie van de BOOG 2017-03 SONIA door PhD student Noor Wortelboer (Erasmus MC) gepresenteerd. Het primaire eindpunt van de TIBET was het percentage patienten dat progressie-vrij was na 8 weken waarbij de ondergrens van het betrouwbaarheidsinterval boven de 30% moest zijn om positief te zijn. Na 8 weken waren 64% van de patienten progressie-vrij, waarbij de ondergrens van het betrouwbaarheidsinterval 55% was. Het primaire eindpunt is dus ruimschoots gehaald. De mediane PFS was 5,4 mnd en de OS 14 mnd. Een veelbelovende fase 2 studie in een uitgebreid voorbehandelde patienten groep. Voordelen van Trifluridine-tipiracil (TAS-102) zijn dat het oraal gegeven wordt, cardio-gentle is en geen hand-voetsyndroom geeft. De SONIA poster ging over het secundaire eindpunt kosten-effectiviteit. De kosten en effecten van beide groepen (CDK4/6 remmers in eerste ofwel tweede lijn) werden over 5 jaar met elkaar vergeleken. De ICER (incremental cost-effectiveness ratio) was €400.000, wat betekent dat het zoveel extra kost om 1 QALY (quality adjusted life year) te winnen met eerstelijns gebruik tov tweede lijns gebruik. Eerstelijns behandeling is daarom niet kosteneffectief. Een andere poster met SONIA data was van Sanne Buijs over toxiciteit van CDK4/6 remmers. Zij onderzocht de farmacokinetiek van palbociclib en vond geen associatie tussen palbociclib en progressie-vrije overleving of bijwerkingen. Ook interessant was de poster van dr. Sandra Geurts (MUMC+) over receptor heterogeniteit tijdens de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Uit data uit het SONABRE register bleek dat bij 1 op de 4 patienten het subtype verschillend was tussen 2 biopten die op verschillende tijdstippen afgenomen zijn. Dit kan van belang zijn voor de behandeling en moet daarom verder onderzocht worden.

 

Verder interessante borstkanker presentaties uit Nederland waren de SUBITO, gepresenteerd door Sabine Linn (NKI-AvL), waarbij terugkeer na 4-jaar en overleving na 4-jaars vergelijkbaar was tussen IACT en CCT-O in hoog-risico patienten met stadium III, HER2 negatief, BRCA1-like of BRCA1/2 gemuteerde borstkanker. IACT: 4x dose-dense doxorubicin-cyclophosphamide (ddAC), 2 cycli carboplatin 800 mg/m2, thiotepa 250 mg/m2, en cyclophosphamide 3,000 mg/m2 met autologous stem cell rescue. CCT-O: 4xddAC-4x carboplatin-paclitaxel, en 1 jaar olaparib. Ook vanuit het NKI-AvL werd de BELLINI studie gepresenteerd door PhD student Iris Nederlof. Deze data is inmiddels ook gepubliceerd in Nature Medicine. In de BELLINI werden TNBC patienten en veel tumor infiltrerende lymfocyten neoadjuvant behandeld met immunotherapie in plaats van chemotherapie. In kleine groepen van 15 patienten waren de pCR rates bij nivolumab plus ipilimab en nivolumab plus relatlimab veelbelovend, maar met ernstige toxiciteit iets om eerst verder te onderzoeken.

 

Voorafgaand aan het congres zaten we bij de vergadering van de Breast International Group (BIG) waar nieuwe studie ideeën en de belangrijkste updates van lopende BIG-trials besproken. Ook werd benadrukt dat we ons best moeten doen om pragmatische, betaalbare en ‘practice-changing’ studies te ontwerpen. Studies waarbij je alleen data verzamelt die je echt nodig hebt en vooral geen papierwerk opvragen die je niet nodig hebt. Ook was er aandacht voor het betrekken van patiënten bij het ontwikkelen van onderzoek en kwaliteit van leven.

 

Tussen het programma door was ook de eerste internationale investigator’s meeting van de BOOG 2024-03 OPTIMAL studie. In de OPTIMAL wordt onderzocht of chemotherapie veilig achterwege kan worden gelaten bij patienten met pathologisch stadium 1 TNBC met veel tumor infiltrerende lymfocyten (TILs). De studie is in Nederland in afwachting van de primaire METC goedkeuring en zal snel uitgebreid worden naar 5 andere landen in Europa. Al deze landen waren live vertegenwoordigd bij de eerste strak georganiseerde investigator’s meeting op de ESMO.

 

Tussen de sessies door werden nieuwe contacten gelegd en interessante overleggen gehouden over lopende studies en nieuwe studie ideeën. Een deel van de resultaten en nieuwe ideeën staan ook op de agenda voor BOOG plenair 8 oktober! Nog niet ingeschreven? Mail naar info@boogstudycenter.nl om de inschrijflink te ontvangen.

 

Gefeliciteerd aan alle onderzoekers die nieuwe data hebben gepresenteerd, er is hard gewerkt binnen de borstkanker onderzoek groep!

Inloggen