CONRAD studie van start

Wat is de optimale behandelstrategie voor borstreconstructie bij patiënten met een indicatie voor radiotherapie na mastectomie? Daar hoopt de CONRAD studie antwoord op te kunnen geven.

 

Achtergrond

Na mastectomie zijn er diverse opties voor borstreconstructie. Patiënten die bestraald zijn of worden hebben een verhoogd risico op complicaties na een borstreconstructie. Deze complicaties hebben niet alleen een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar verhogen ook de zorgkosten. Op dit moment is er geen eenduidig bewijs wat de optimale strategie is om de borst te reconstrueren bij patiënten met een indicatie voor radiotherapie. Daardoor bestaat er in Nederland veel praktijkvariatie, iets wat recent ook is aangetoond door middel van een vragenlijstonderzoek onder radiotherapeuten en plastisch chirurgen (NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:151-6).

 

Studie opzet

De CONRAD studie (volledige titel: ‘Borstreconstructie en radiotherapie: een landelijke cohortstudie naar zorgevaluatie en –optimalisatie’) is opgezet door het Erasmus MC in samenwerking met MAASTRO en heeft tot doel om de verschillende behandelstrategieën te evalueren en vergelijken wat betreft gezondheidswinst (patiënt-gerapporteerde uitkomsten, complicaties, oncologische veiligheid) en kosteneffectiviteit. Hierbij worden alle opties meegenomen, zowel qua timing (directe en uitgestelde reconstructie), type (autoloog, implantaat of een combinatie) alsook de optie om af te zien van een reconstructie. Met de uitkomsten kunnen patiënten in de toekomst beter worden geïnformeerd over de mogelijke voor- en nadelen van de verschillende reconstructie opties en kan er doelmatiger zorg worden verleend.

 

De studie bestaat uit een retrospectief en prospectief deel. In de prospectieve studie worden deelnemende patiënten op 5 meetmomenten gevraagd vragenlijsten in te vullen. Daarnaast wordt er data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en Dutch Health Data (DHD) gebruikt. Patiënten worden gedurende 5 jaar gevolgd. Het beoogde aantal patiënten bedraagt 834.

 

De BOOG (WG Locoregionaal) ondersteunt bij zowel de opstart als de uitvoer van de prospectieve studie. Daarnaast heeft de Patiëntenadviesgroep (PAG) van BOOG-BVN zowel bij de vooraanvraag als de uitgewerkte aanvraag een waardevolle bijdrage gegeven en blijft deze actief betrokken gedurende de uitvoer van de studie. Zo zullen er twee patiëntvertegenwoordigers worden opgenomen als lid van het projectteam.

 

Tijdslijnen

Het project is begin juli 2024 gehonoreerd door ZonMw en in december 2024 officieel gestart. Op 21 februari 2025 heeft de METC goedkeuring verleend en een niet-WMO verklaring afgegeven. In de komende maanden zal de studie verder worden voorbereid (o.a. inrichten van het systeem voor de vragenlijsten) voor het opstarten van de deelnemende centra. Er zullen naar verwachting ruim 20 centra deelnemen. Er is vanaf april 2025 een arts-onderzoeker aangesteld: Simone Schnitzler.

 

Meer informatie

Bij vragen of interesse in deelname kunt u contact opnemen met mw. Dr. J.M. Simons (j.simons@erasmusmc.nl) of met mw. Drs. S. Schnitzler (s.schnitzler@erasmusmc.nl).

Hoofdonderzoekers:

  • Dr. Janine Simons (EMC)
  • Prof. dr. Liesbeth Boersma (Maastro)
  • Prof. dr. Marc Mureau (EMC)

 

Studiecoördinator:

  • Drs. Simone Schnitzler (EMC)

 

Het voorstel voor de CONRAD-studie is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van de hoofdonderzoekers met radiotherapeuten (Desiree van den Bongard, Amsterdam UMC; Sophie Bosma, LUMC; Anne Crijns, UMCG; Femke Froklage, EMC; John Maduro, UMCG; Astrid Scholten, NKI-AvL; Karolien Verhoeven, Maastro), plastisch chirurgen (Marije Hoornweg, NKI-AvL; René van der Hulst, MUMC+; Wies Maarse, UMCU; Andrzej Piatkowski de Grzymala, MUMC+; Hinne Rakhorst, ZGT & MST; Danny Young-Afat, Amsterdam UMC), oncologisch chirurgen (Mirelle Bröker, SFG; Frederieke van Duijnhoven, NKI-AvL; Linetta Koppert, EMC), HTA-expert Hedwig Blommestein (EUR), implementatie-expert Maria Jacobs (Tilburg University, Maastro), BVN, BOOG en IKNL.

Inloggen