eChemoCoach project van start

In december vorig jaar ontvingen we goed nieuws: het KWF heeft een subsidie toegekend voor de uitvoering van de BOOG 2024-02 eChemoCoach studie! Sinds 1 juni is het project officieel van start gegaan. Het team is hard aan het werk om te kunnen starten met includeren in 2025. Voor de centrale METC-indiening worden momenteel de laatste voorbereidingen afgerond. De sponsor-verrichter van deze studie is Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ). Drs. Rubin Verduin, arts-onderzoeker bij het NWZ, is de studiecoördinator (foto). De studie wordt in meerdere ziekenhuizen uitgerold met ondersteuning van de Borstkanker Onderzoek Groep.

 

Onderzoeksdoel
Het onderzoek streeft ernaar om bijwerkingen veroorzaakt door chemotherapie eerder en daarmee effectiever aan te pakken door deze te managen via een online monitoringsysteem (eChemoCoach). De eChemoCoach meet de ernst van de bijwerkingen middels online vragenlijsten die patiënten vanuit hun patiëntenportaal (van het elektronisch patiëntendossier) kunnen invullen. Na het invullen van vragenlijsten over de bijwerkingen ontvangen patiënten direct een gepersonaliseerd advies om de bijwerkingen te managen en zorgverleners hebben rechtstreeks toegang tot de gegeven antwoorden en kunnen hier zo nodig op anticiperen.

 

Beter inzicht in het verloop van bijwerkingen
Om de sterk stijgende zorgbehoefte in de toekomst aan te kunnen, zullen we de zorg efficiënter moeten inrichten. De eChemoCoach is ontwikkeld om patiënten 24/7 een tool in handen te geven waarmee ze direct advies krijgen over wat te doen bij door hen ervaren bijwerkingen. Het goed uitvragen van bijwerkingen blijkt in de praktijk nog best lastig, om nog maar niet te spreken van de aanbevolen registratie van bijwerkingen volgens de CTC gradatie. De vragenlijsten die zijn opgenomen in de eChemoCoach zijn opgesteld in overleg met oncologieverpleegkundigen en (verpleegkundig) specialisten van Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) met kennis op het gebied van psychologie en supportive cancer care. Dit heeft geholpen om de vertaalslag van patiënt-gerapporteerde uitkomsten volgens de CTCAE te verbeteren.

 

Ervaringen met de eChemoCoach
De implementatie van het ontwikkelde algoritme dat de ernst van een bijwerking vaststelt, toont wat data gedreven werken inhoudt en wat het op kan leveren. Het EPD gaat nu echt voor ons werken! Laaggradige toxiciteit kan door de eChemoCoach worden afgehandeld (en gerapporteerd) wat zorgpersoneel kan ontlasten. Zo is er tijd om patiënten met hooggradige toxiciteit beter te helpen en om beter inzicht te krijgen in het beloop en verloop van de bijwerkingen. De eChemoCoach zorgt derhalve voor een andere, meer gestructureerde inrichting van standaardzorg met betrekking tot management van toxiciteit.

 

Bij de implementatie van de eChemoCoach is goede samenwerking met de ICT afdeling van het ziekenhuis heel belangrijk. In de meeste (samenwerkingsverbanden tussen) ziekenhuizen komt steeds meer aandacht voor data-gedreven werken. In de ziekenhuizen ligt een schat aan data waar heel veel uit te halen valt. De dialoog tussen artsen en ICT heeft veel begrip over en weer gecreëerd, waardoor de vertaalslag van de klinisch gewenste functionaliteit naar de ICT oplossing verbeterd is. We hopen dat deelnemende centra aan de eChemoCoach studie ook ondervinden dat participatie aan de eChemoCoach studie als vliegwiel kan werken om slimme data-gedreven zorg op de kaart te zetten in het eigen ziekenhuis.

 

Meer informatie vindt u binnenkort op de studiepagina: eChemoCoach

Inloggen